dippaa ja elämää

marraskuu 12, 2007

Tietoviikko: Emme tarvitse lisää poliiseja

Filed under: artikkelit — mauso @ 12:29 pm

Hyvä artikkeli Tietoviikossa, erityisesti ilahdutti loppukaneetti: ”[…] tästä lähin kirjoitan nettiin vain omalla nimelläni tai en ollenkaan.” Siitä voitais ottaa mallia me muutkin.

Tietoviikko: Emme tarvitse lisää poliiseja

P.S. Kyllä, tämänkin blogin kirjoittaja esiintyy nimellään, uskaltaa jopa kertoa geologisen sijaintinsa. Liekö tämä jo liian rohkeaa? Ja em. linkkihän löytyy myös tuosta sivupalkista.

Advertisements

7 kommenttia »

 1. Kyllähän tuossa on totuuden siemen. Mutta netissä on sellainen ongelma, että esimerkiksi minä voisin esiintyä vaikka Käen Masana ilman että kukaan saa koskaan selville sitä faktaa että olenkin ihan eri mies. Tai nainen. Sen sijaan jos kadulla / muualla reaalimaailmassa esiintyisin tekastulla nimellä, joku pian huomaisi sen ja ”todennäköisesti joutuisin yhteisön paheksunnan kohteeksi” kuten artikkelissa mainitaan. Siksipä näin en toimi.

  Eli, kun anonymiteetti on mahdollista, niin sitä varmasti myös käytetään. Mutta toki kannatan itsekin oman nimen käyttämistä, mutta joskus anonymiteetti on hyväksi. Esimerkiksi silloin kun menee johonkin foorumille kyselemään jostakin asiasta, eikä halua paljastaa että itse ei muka tuota asiaa tiedä.

  Siksipä julkaisen tämän kommentin nimimerkillä. 😉 (jotta kukaan ei luulisi että minä olen se tyhmiä kyselevä heppu siellä foorumilla)

  kommentti Kirjoittanut topias — marraskuu 12, 2007 @ 2:26 pm

 2. Kyllähän kadullakin voi julkaista omia mielipiteitään väärällä nimellä, ilman että se tulee välttämättä koskaan ilmi. Ellei ole kyse tutuista, joille harvoin muutenkaan tarvii kusettaa omaa nimeään…

  Ymmärrän toki tuon tyhmyyden peittämisen anonymiteetin suojaan. Ja ehkä juuri samasta syystä suomalaiset luennot on niin hiljaisia paikkoja, siellä ei kukaan uskalla kysyä, ei tyhmiä eikä paljon ’viisaitakaan’. Ja kun yks sitten kysyy, niin kaikilla on pyöriny sama kysymys kielen päällä, mutta muut pelkäs kasvojensa menetystä.

  En oikein ymmärrä; mihin ne kasvot joutuu sitten kun ne on menetetty? Jos mua joku pitää tyhmänä sen takia kun kyselen tyhmiä, mietin lähinnä että minkälaisessa maailmassa se joku oikein kuvittelee elävänsä? Ihmisiä täällä vaan ollaan. En oo yhtään työpaikkaa tai ystävää vielä menettäny, vaikka oon julkisesti ja omalla nimellä esittäny tyhmiä kysymyksiä (tulikohan tämän kommentin myötä ensimmäiset menetykset…) 🙂 Tuollainen keinotekoinen respektin rakentelu vaikka jollain foorumilla kaatuu kyllä ennemmin tai myöhemmin… Omaan nilkkaan. Sitähän vois vaikka ruveta heittelee anonyymina tyhmiä kysymyksiä ja vastata niihin sitten ihan viksuna omalla nimellä 😀

  Mut en väitä, että olis aina vaan helppoa esiintyä ihmisten edessä omalla nimellään. Ihmisiä kun vaan ollaan ja häpeän pelko sisäänrakennettu. Niin, että ei se kovin kummoista selittelyä tarvi, miksi ihmiset kuvittelee elävänsä tällasessa maailmassa, jossa tyhmistä kysymyksistä rankastaan arvonmenetyksellä.

  kommentti Kirjoittanut mauso — marraskuu 12, 2007 @ 2:44 pm

 3. Kannatan aikalailla ehdottomasti omalla nimellä esiintymistä, mutta olen silti muutaman kerran käyttänyt nimimerkkiä joka ei viittaa minuun millään tavalla. Syyt ovat moninaiset, joskaan eivät päivänvaloa kestämättömiä.

  Jos internetin perusrakennetta kyettäisiin muuttamaan, yksi ehdoton juttu mielestäni olisi pakollinen ja vahva sisäänkirjautumisvelvoite. Jokaiselle ihmiselle luotaisiin tunnukset (älä kysy miten) joita ilman ei pääse nettiin. Sormenjälkitunnistus kuuluisi toki mukaan kuvioon. Sen jälkeen kaikkiin kirjoituksiin ym. liittyisi automaattisesti kirjoittajan ”sormenjälki”.

  Tokihan tuo murrettaisiin parissakymmenessä minuutissa sen käyttöönotosta, mutta tavalliselle pulliaiselle se olisi kuitenkin riittävä henkilöllisyyden varmistus.

  No, tämähän on vain spekulaatiota, todellisuus lienee jotain ihan muuta.

  kommentti Kirjoittanut Samuli Sorvari — marraskuu 12, 2007 @ 4:00 pm

 4. Kaikenlaisia tutkimuksia Internet 2.0:sta lie tehty jo vuosia. Hankaluus on siinä, että nykyisessä verkossa on miljoonia ja taas miljoonia koneita ja tuhansia ohjelmia, jotka on toteutettu hyödyntämään Internetiä juuri tällaisena kuin se on. Jotta suurelta katastrofilta (edellämainittujen heivaaminen kaatopaikalle uusien tieltä) vältytään, rakenteen muutoksen pitäisi perustua jotenkin nykytekniikan ’luonnolliseen’ kehitykseen. Toisaalta luotettavan tunnistuksen rakentaminen epäluotettavan tekniikan päälle on jo sinänsä paradoksi.

  Mielenkiintosta nähdä, mikä tilanne on 5, 10 tai 20 vuoden päästä. En ala ennustamaan.

  kommentti Kirjoittanut mauso — marraskuu 12, 2007 @ 5:38 pm

 5. En usko että anonyymiutta pystytään koskaaan estämään, esim. tor ja freenet ovat tästä hyviä esimerkkejä. Anonyymiudessa (kuten kaikessa) tekniikassa on se, että sitä voi käyttää sekä hyvään että pahaan. Uskon että anonyymiuden avulla tullaan vielä ratkaisemaan lukuisia ihmisoikeuskriisejä (esim. kiinassa), saamaan alas diktatuureja jne. Tietysti voidaan viitata Guevaraan ja Lutheriin, mutta internet (sekä anonyymius) on vasta parikymmentä vuotta vanha keksintö eikä sen potentiaalia voi vielä tuolla tavalla teilata.

  Itse kannatan myös omalla nimellä esittäytymistä, mutta en kyllä hirveää painoarvoa sille anna. Tekniikka auttaa myös hyvän sisällön löytämisessä ja huono suodattamisessa. Monilla foorumeilla on erilaisia modaustekniikoita joiden avulla pystytään suodattamaan huonot postaukset pois. Esim. slashdotissa anonyymi kommentti ei oletuksena näy ollenkaan ellei usea kokenut käyttäjä ole modannut niitä ylöspäin. Myös esim. wikipediassa tunnistautumalla saa paljon enemmän aikaan kuin anonyymina satunnaisena töhrijänä.

  kommentti Kirjoittanut Jeremias Kangas — marraskuu 14, 2007 @ 7:51 pm

 6. Hyvä pointti, Jeremias. Varsinkin nuo ihmisoikeuskysymykset – anonymiteetti voi olla hyvä väline, kun halutaan levittää tietoa muurien taakse. Ehdin ajatella asiaa vain täällä oman ruohoni juurella Suomen Oulussa 🙂

  Tuollainen yhteisöpohjainen sisällönsuodatus kommenteissa on hyvä ratkaisu sillon, ku kommentteja tulee paljon. Vaikkapa juuri mainitsemassasi Slashdotissa tai suomalaisessa digitodayssa (jossa ei muuten riitä joka päiväksi hyviä artikkeleita). Varsinki Slashdotissa lukijakunta on niin laaja, et kommentteja todella riittää tulvaksi asti. Mut oon huomannu yhteisösuodatuksen varjopuolena, et jos lukijakunta on vahvasti painottunut näkemyksiltään tiettyyn suuntaan (esim. teknologiauskovaisuus/sokeus), ni negatiivista palautetta saa kaikki kommentit, jotka ei edusta tätä linjaa. Vaikka kommentti olis kuinka hyvin perusteltu. Siksipä mulla tulee monesti luettua suuremmalla mielenkiinnolla piilotettuja kommentteja 🙂 Aika usein parhaan palautteen saanut kommentti ei lisää mitään uutta itse artikkeliin, vaan kiteyttää vain jonkin pointin miellyttävään muotoon.

  Mut tämäkin riippuu siitä, miten suodattaminen on mahdollistettu. Esimerkiksi tuo sun esittämä slashdotin malli (anonyymit piilossa, mut konkarit voi nostaa niitä esille) voi olla jo paljon toimivampi kuin se, että kaikki saa vapaasti antaa muiden kommenteille plussaa tai miinusta, tunnistautumatta tai ilman. Digitodayssa homma tuntuu toimivan jälkimmäisellä periaattella, eikä oo minusta kovin toimiva. Tosin ei siellä usein ole yhtään järkevää kommenttiakaan. ”Parhaimmillaan” yltävät siihen tasoon, et kritisoidaan vaikka toimittajan tapaa otsikoida artikkelit, eikä puhuta ollenkaan itse aiheesta. Ja perustelut, jos niitä on, kulkee lapsen tasolla.

  kommentti Kirjoittanut mauso — marraskuu 15, 2007 @ 5:49 am

 7. Eikös tässä oo kysymys vastuusta ja vapaudesta – jos toimit rehellisesti ja lakeja noudattaen (Kiina yms. asia erikseen) ei luulisi olevan ongelmallista käyttää omaa nimeään. Ottaa vastuu sanoistaan ja teoistaan. Se, että netissä voi käyttää väärää nimeä, ei poista tai huononna sitä mahdollisuutta, että käyttää omaa nimeään nimimerkin sijaan.

  kommentti Kirjoittanut Matti Hautala — marraskuu 17, 2007 @ 8:49 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggers like this: