dippaa ja elämää

lokakuu 15, 2007

Kuulumisia kelalta

Filed under: aikataulu,d-työ,kela,kuulumiset — mauso @ 7:47 am

Jahas, jahas. (legendaarinen kommentti videolta, joka kuvattiin sysmänkeikalla.)

Nimittäin, siitähän on tasan 8 viikkoa ku oon viimeksi tänne mitään kirjottanu. Kaikesta huolimatta dippatyö on edenny, jonki verran. Mut paljon on vielä tekemistä ja lokakuun loppuun mennessä ei teksti oo valmis. Tehtiin ohjaajan kanssa rakenteeseen muutoksia, jonka myötä työ on jälleen kertaluokkaa järkevämpi, ja nimenomaan insinöörilähtöisempi. Muodostan rautalankamallin siitä, mitä palveluarkkitehtuuri oikein on ja analysoin OSGia, SCA:ta ja muita tämän mallin lävitse. Aiempi lähtökohta oli erilaiset käsitteet, joilla arkkitehtuurien ominaisuuksia voi kuvata, käsitteiden määritteleminen ja analysointi niiden pohjalta. Oli aika vaikea tarttua sellaiseen, kun syvällinen tuntemus niistä käsitteistä puuttuu, ja sellasen näkemyksen muodostaminen vaatis aika pitkää tutkimustaustaa.

Nyt tärkeimpänä työn alla on siis palveluarkkitehtuurin määritteleminen. Hahmottelen mallia piirtämällä kuvaajia vähän eri näkökulmista ja kirjoitan kuvat sitten auki.

(Varoitus: seuraava teksti sisältää vuodatusta.)

Toiselta saralta, Kelan riemastuttavia tapauksia. Muutettiin lokakuun alusta uuteen kotiin (ollaan oltu tosi tyytyväisiä!). Aiempaan asuntoon ei saatu enää toukokuusta alkaen asumistukea, ku lähin töihin ja tulot nousi, mut tähän uuteen saadaan koska tää on valmistunu 2007 (päästiin siis korkkaamaan) (siis asunto). Aiempi oli 1983, ja valmistumisvuosi vaikuttaa yleisen asumistuen määrään. Meillehän syntyi sitten 24.5. Aukusti, ja luonnollisesti perheen koko vaikuttaa tuen määrään. Kävin sillon tarkistamassa Kelan nettilaskurilla, saadaanko sen myötä uudestaan asumistukea. Laskuri ilmotti annetuilla tiedoilla, että 0 euroa, tyhjä arpa. Ei olis kannattanu, ainakaan käyttää laskuria. Aukusti on kyllä muuten vastannut kaikkia odotuksia huolettomasta ja iloisesta vauvasta, ei se hänestä ole yhtään kiinni.

Nyt uuteen asuntoon saatiin siis tukipäätös ja aivan merkittävä summa saadaankin – vuokrasta jää nyt vähemmän maksettavaa ku edellisestä kämpästä, vaikka tää on isompi, uudempi ja parempi! Kohta tuli Kelasta kirje, että päätös on virheellinen ja vaatii oikaisua. Ei tämä mittään, meidän eduksi vain, koska päätös oli jostain kumman syystä annettu virheellisesti vanhan asunnon tiedoilla. Ja kun nykyinen on isompi ja uudempi, niin saadaan selvästi enemmän tukea korjauksen myötä. Ilman muuta raksi ruutuun: Suostun päätöksen oikaisuun esittämällänne tavalla. Uusi vuokrasopimus liitteeksi ja postiin vain.

Muistat varmaan sen lapsuuden leikin, jossa leikkijä etsi huoneesta piilotettuja karkkeja sillä perusteella, että muut tiesivät piilopaikan ja ohjasivat: ”kylmää, kylmää, nyt lämpenee, kuumaa, polttaa-polttaa-polttaa!”. Etkö? Vähän sama ilmiö tapahtu mun aivoissa kun tajusin mitä tuo virheellinen päätös noin sivuseikkana (saako linkittää jo?) toi esille. Siis virheellinen päätös annettiin vanhan asunnon tietojen perusteella. Sehän tarkottaa, et meillä olis ollu oikeus asumistukeen jo vanhassa asunnossa. Ilmeisesti vain ja ainoastaan uuden perheenjäsenen myötä, koska sitä ennen tuki oli lakkautettu. Kelan laskuri kuitenki kertoi tylyn arvion tuen määrästä: 0 euroa. Ajattelin sillon, että turha laittaa hakemusta, jos sieltä kymppi tai pari laskurista huolimatta tuliskin. Että ei siinä voi satojen eurojen heittoa olla todelliseen tukipäätökseen. Näköjään voi.

Syyskuulta voidaan vielä saada tuki takautuvasti, mut kesä-heinä-elokuussa jäi sosiaaliturvalain meille oikeuttamat tuet saamatta, harhaanjohtavan arviolaskurin johdosta. Eikai tuo laskuri netissä huvikseen ole. Jos laskuri antaa sulle arvioksi 0 euroa, niin lähetkö siitä huolimatta täyttelemään niitä ”yksinkertaisia ja selkeitä” lomakkeita, vastaamaan lisäpyyntöselvityksiin ja kakkuna kerman päällä odottamaan tukipäätöstä pahimmillaan kuukausia? (nimim. valitus isyysrahapäätöksestä on sisällä, arvioitu käsittelyaika ~6kk)

Pitkästä virsi lyhyt kaunis. Ongelma on siis siinä, mikä on tuon Kelan nettilaskurin merkitys ja kenellä siitä on vastuu? Kesä selvittiin hengissä ilman asumistukeakin, mut muutama luottokorttiosto ja sitä seuraava kituutus seuraavassa kuussa ois saattanu jäädä tekemättä ja kokematta. Nyyh, vaadin oikeutta.

Advertisements

9 kommenttia »

 1. Jahas. Kela yllättää jälleen. Meille tuli muutama viikko takaperin perintäkirje vuodelta 2003. Syynä se, että Kela oli maksanut meille liikaa asumistukea. Kaikki tiedot oli toimitettu ajallaan, mutta eivät olleet kyenneet tekemään päätöksi riittävän nopeasti.

  Tuo lomakkeen virheellisyys on viheliäinen juttu. Kela tietenkin irtisanoutuu asiasta, ksehän on varmaan suuntaa-antavista tiedoista. Varmaan se löytyy jostain kelan nettisivuilta.

  Kelan lomakkeet saisi kyllä kohtuu helposti selkeämmiksi ja yksinkertaisemmiksi, mutta se ei liene kelan intressi. Silloinhan todennäköisesti useampi ihminen saisi lomakkeen täytettyä ja sitä myöten maksettujen tukien määrä nousisi. Usein tulee mieleen, josko tekisi jotain palkallista työtä sen ajan mikä kuluu lomakkeiden täyttelyyn. Voisi olla tuottoisampaa 🙂

  kommentti Kirjoittanut ssorvari — lokakuu 15, 2007 @ 1:59 pm

 2. Kelalta on varmat yllätykset luvassa joka kerta. Siinä mielessä se sopis hyvin Veikkauksen vedonlyöntikohteeksi; vois arvuutella, tuleeko lisäselvityspyyntö, oikaisupyyntö vaiko kenties takaisinperintäpäätös.

  Nettilaskurista, sivuilla ilmotetaan että ”Laskentaohjelman vastaus on arvio antamillasi tiedoilla.” Jos arvio on 0e, lähdetkö hakemaan tukea?

  Ainoa merkittävä ero niissä tiedoissa, jotka olen syöttänyt laskuriin tai täyttänyt hakemukseen on velan määrä. Varat-velat vaikuttaa tuen määrään, ja ilmotettiin toki hakemuksessa opintolainan määrä. Mut nettilaskurin varat-velat -kenttään ei voi laittaa negatiivista lukua, joten se ei ota opintolainaa huomioon. Varoja ei ole 🙂

  kommentti Kirjoittanut mauso — lokakuu 16, 2007 @ 8:04 am

 3. Niin muuten, saa toki linkittää jo 🙂

  kommentti Kirjoittanut ssorvari — lokakuu 18, 2007 @ 9:32 am

 4. Sääliksi käy ihmisiä jotka joutuvat kelan kanssa asioimaan. Sen kanssa on ilmeisesti sama homma kuin sosiaaliavustusten kanssa, että kunnat säästävät kun kukaan ei tiedä että on oikeutettu sellaiseen. Vasta oli Hullussa Jutussa (lähde:Yle Areena) juttua tästä, en kyllä tiedä näkyykö enää. Asia on siis tiedostettu, mutta kukaan ei halua tehdä sille mitään… 😦

  kommentti Kirjoittanut oopee — lokakuu 22, 2007 @ 9:53 am

 5. […] Käytän ohjelmaa sekä työkoneella että kotona. Kotona siitä näkyy kätevästi, edelliseen postaukseen viitaten, Kelan tukien maksupäivät, palkkapäivä, laskujen eräpäivät, iltamenot ja muut […]

  Päivitysilmoitus Kirjoittanut Google Calendar + Rainlendar « dippaa ja elämää — lokakuu 23, 2007 @ 7:34 am

 6. Otan osaa suruunne.
  Kelan sivuilta ”Jos asumistuen määrä nousee tarkistuksessa, korotusta maksetaan vain hakemuksen jättämistä edeltävän kuukauden alusta. Jos taas määrä pienenee tarkistuksessa, tarkistus tehdään muutoksen ajankohdasta, koska siitä lähtien asumistukea on maksettu liikaa.” Eli sama suomeksi: jos olet saanut tukea ’liikaa’, se peritään takaisin vaikka maksusta olisi kulunut 100 vuotta (eli mahdoton todistaa, ettet oikeasti ole saanut liikaa tukea). *Mutta* jos olet saanut liian vähän tukea, et saakaan sinulle kuuluvia rahoja kuin maksimissaan yhdeltä kuukaudelta takautuvasti! Reilua ja tasapuolista, näinhän sen kuuluukin mennä.

  kommentti Kirjoittanut Matti Hautala — marraskuu 17, 2007 @ 8:39 am

 7. Pisti itselläkin silmään ko. kohta sillon ku selvitin asiaa.. Enkö oo jälkeenpäin oikeutettu niihin tukiin, jotka mulle lain mukaan olis kuulunu, siis jotka on Kelan (=valtion/kunnan) budjetissa mulle varattu, mutta joita en syystä tai toisesta osannut hakea? Mihin ne rahat sitten menevät?

  Tuon tekstin pitäisi järjenkäytön nimissä kuulua seuraavasti:


  Jos asumistuen määrä nousee tarkistuksessa, korotusta maksetaan muutoksen ajankohdasta, koska siitä lähtien asumistukea on maksettu liian vähän. Jos taas määrä pienenee tarkistuksessa, tarkistus tehdään muutoksen ajankohdasta, koska siitä lähtien asumistukea on maksettu liikaa.

  Ja vielä jälkikommenttina itse keissiin, selvitin asiaa Kelalta ja kävi ilmi, että laitoin sittenkin laskuriin väärät tiedot. Kirjoitin siihen puolison kuukausitulot sen mukaan, mitä ne olivat sillä hetkellä. Siihen olis pitäny tietysti tajuta laittaa 12kk keskiarvotulot, ja mahdollisesti ottaa huomioon muutokset tulevaisuudessa. Joku järki siinä toki on, et kun tulot on vaihtelevat niin lasketaan keskiarvolla. Meidän eduksihan se olis tullu, ois saatu enemmän tukea. Mut ei voinu tietää. On siitä osattu tehdä monimutkanen systeemi. Toivottavasti remonttimiehet saapuu pian.

  kommentti Kirjoittanut mauso — marraskuu 19, 2007 @ 8:11 am

 8. 99,9% tapauksista Kela on ikävä juttukumppani (lievä yleistys), mutta toisinaan *siis TOISINAAN* voi asiat sujua aivan uskomattoman hyvin, nimittäin:

  Mehän saatiin armeijan aikaan Johannan kaa sotilasavustusta, mikä kattoi johannan puolen vuokrasta (omanihan katettiin automaattisesti) plus saatiin jotain 500 euroa juokseviin kuluihin. Johanna meni töihin toukokuussa heti ku koulu oli loppunu ja kirjotukset oli ollu ohi jo jonki aikaa ja meidän OLISI pitänyt lopettaa sotilasavustuksen saanti, mutta pelattiin asia niin, että ”maksetaan sitten joskus Kelan korotonta luottoa…”.

  Summa summarum: Kela antoi tukea kaksi kuukautta (touko- ja kesäkuun) vaikka, ei oltais saatu ottaa sitä. No, syksyllä aina välillä muistettiin asia, ku ne pyyteli meitä täyttämään yhden lapun, joka liitty siihen takaisinperintään. Summa liikku jossain kahden tonnin paremmalla puolella. Saatiin paperi laitettua niille ja ne ilmoitti, että summan periminen aloitetaan HETI kun (kas kas) yks toinen paperi on täytetty. No, tässä uudessa paperissa sai mm. luvan selittää asioita. Ja tällä hetkellä ku pikkunen on tulossa, niin on helppo valehtelematta sanoa, että rahaa ei oo ainakaan liikaa 🙂 Johanna oli kai kauniita runoillu, ku saatiin tällä viikolla lappu Kelalta, jossa suoraan ilmoitettiin, että takaisinperittävän summan määrä on PIENENNETTY johtuen seuraavista syistä!! (perässä oli hallintokielellä kirjoitettuna päännyökytyksiä tilannettamme kohtaan)

  Sehän on selvä, että me ei saatu kaikkea anteeksi, mutta kun takaisin maksettava summa on enää mukavasti alle puolet alkuperäisestä ja kaikki on korotonta, niin tekis mieli nauraa tilanteelle 🙂 Että kyllä Kelalla on sydäntä, vaikka betoninen onkin 😉

  Toinen on taas se, että ku Johanna laitto äitiyspakkauspaperin liikenteeseen, niin päätös oli tehty jo samana päivänä ja meni eteenpäin seuraavana päivänä. Niin ja kerran sain muunneltua yhden kohdan opintotuesta ILMAN paperia!!! Pelkkä soitto riitti 😀

  Eihän meillä oikeestaan mee yhtään hassummin 😉

  kommentti Kirjoittanut Tapio Pelkonen — tammikuu 10, 2008 @ 8:51 pm

 9. Uskomatonta. Ensin jaetaan ilmaista rahaa perusteetta ja sitten päälle opintotuen muutos ilman lappusotaa – ei sellasta ole olemassa, ei ainakaan Kelassa. Taidatte olla kumpiki niin pistämättömiä tarinaniskijöitä, et Kelan tätit uskoo kerrasta 🙂 Mut onnittelen et teil on sujunu noin hyvin niiden kans!

  Mä taas en viiti viimesimpiä Kelan kuulumisia edes kertoa enää, ettei blogin lukijoille tuu ahistus. No, vanhempainraha kuitenki maksetaan, vaikka sen määrästä on erimielisyyttä.

  kommentti Kirjoittanut mauso — tammikuu 11, 2008 @ 7:18 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

%d bloggers like this: