dippaa ja elämää

kesäkuu 21, 2007

Dippatyö: analyysi arkkitehtuureista

Filed under: d-työ,kuulumiset,osgi — mauso @ 12:28 pm

Kyllä kannattaa välillä pitää palaveria dippatyön ohjaajan kanssa. Kummasti se selkeyttää hommaa ja tekee aiheen lähestymisen helpommaksi.

Eilen istuttiin alas ja mietittiin jälleen aihetta. Nyt muotoiltiin työnimeä (puhutaan otsikosta sitten kun se on lopullisesti vahvistettu) seuraavaksi: ”Analysis and case study of service and component architectures for digital home services”. Tämä on jälleen lähempänä sitä, mitä haluan tehdä. Tykkään etsiä tietoa ja analysoida sitä, vertailla teknologioita toisiinsa.

Työnimen muutoksen myötä myös sisältö muotoutui vähän konkreettisempaan muotoon. Vertailen kodin digitaalisiin palveluun soveltuvia ohjelmistoarkkitehtuureita erilaisten arkkitehtuuristen käsitteiden läpi. Käsitteet tulevat kahdesta ryhmästä: komponenttipohjaisuus ja palveluajattelu. Huonot suomennokset, ehkä englanniksi paremmin ymmärrettävissä: component or service orientation. Ja pitää vielä miettiä, mitä niillä oikeasti tarkoitan ja etsiä sopivat termit sen mukaan.

Ensin kartoitan, millaisilla käsitteillä on mielekästä vertailla – esimerkkejä mm. modulaarisuus, liitettävyys, tiedon esitystavat. Voin tehdä käsitteistä kaksi matriisia. Toisessa käsitellään palvelupohjaista ajattelutapaa, toisessa komponenttipohjaisuutta kuvaavia käsitteitä.

Esimerkkimatriisi:

  Teknologia A Teknologia B
Käsite 1 ominaisuus ominaisuus
Käsite 2 ominaisuus ominaisuus

Käsiteltäviä teknologioita ovat näillä näkymin

Jako komponentti- ja palveluajattelun välillä on vielä tekemättä, koska dippatyön kontekstiin sopivat, kuvaavat käsitteetkin on vasta hakusessa. Mut näistä vois lähteä muotoilemaan:

Tarkoitus on löytää nimenomaan ne ytimestä löytyvät ajattelumallit ja käsitteet, joihin perustuvat esimerkiksi tekniset käsitteet Component-based architecture tai Service-oriented architecture.

Tällasia tällä kertaa.

Advertisements

Jätä kommentti »

Ei kommentteja.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggers like this: