dippaa ja elämää

kesäkuu 14, 2007

Määrätietoinen kirjoittaminen

Filed under: keskeltä asiaa,kirjoittaminen — mauso @ 7:38 am

Lainasin Kerttu Tirrosen kirjan Teknisen kirjoituksen laatiminen. Monipuolisesti kirjoittamista käsittelevä opus, silti mukavan ohut. Ja asiallinen – kertoo suorin sanoin, mitä ei kannata tehdä ja mitä kannattaa. Selasin kirjoittamisprosessin alkua ja suunnittelua käsittelevää osuutta. Jotkin neuvot tuntuu itsestäänselvyyksiltä, mutta silti niitä ei vaan tule aina noudatettua. Ja sitten kärsitään.

Kirja on painettu 1987, ja on validia tavaraa edelleen. Tässä muutamia vapaasti muotoiltuja poimintoja.


Jokaiselle kirjoitustehtävälle on tarpeen laatia realistinen aikataulu, jota pystyy noudattamaan. Realistista on myös asettaa määräaika – se pakottaa työskentelemään hallitusti, vaikka kirjoittaminen tuntuisi vaikealta.”


”Karkea kirjoitusaikataulu:

 • 1/3 kirjoitustyön suunnittelua
 • 1/3 kirjoittamista
 • 1/3 kirjoituksen viimeistelyä

”Ammatikseen tai tilauksesta kirjoittavan ei ole vara odottaa inspiraatiota, jonka tulo on satunnainen ja kesto hetkellinen. Työ etenee pelkästään sitkeällä asiaan paneutumisella.”


Kirjoittajalla on aina syitä lykätä kirjoittamiseen ryhtymistä:

 • ei ole kirjallisia taipumuksia
 • ei mielikuvitusta
 • ei kekseliäisyyttä
 • ei monipuolista sanavarastoa
 • ei kunnon mielipiteitä
 • ei aikaa

”Useimmat käyvät läpi samat kelvottomuuden tunnot aloittaessaan. Parempi lähtökohta on ymmärtää, että kirjoittaminen on keino lajitella ajatuksia ja tallentaa ne myöhempää pohdiskelua varten. On turha istua tyhjän paperin tai välkkyvän ( 😀 ) päätteen ääressä ja odottaa inspiraatiota. Vähän kuin istuisi tyhjän lautasen äärellä ja odottaa, että siihen ilmestyy kohta herkullinen päivällinen.”


”Useimmat tietävät, että kirjoittaminen kannattaa suunnitella. Käytännössä suunnittelu jää yleensä tekemättä. Syyksi sanotaan useimmiten aikapula: on helpompi heittäytyä kirjoittamaan impulsiivisesti. Mutta ilman suunnitelmaa tuhlataan aikaa kaiken maailman verukkeiden ylittämiseen, ennen kuin päästään aloittamaan. Suunnitteluun käytetty aika maksaa itsensä takaisin kirjoittamisen aikana.


”On virhe odottaa, että saa valmiin suunnitelman paperille ensi kerralla ja heti oikeassa järjestyksessä.”


”Jos yksi ajatusrata umpeutuu, sen voi jättää tuokioksi ja seurata toista. Jos mieleen pulpahtaa toiseen jaksoon kuuluva ajatus, se kannattaa merkitä muistiin.”


”Ajatusten jäsentäminen ja niiden tarkka ilmaisu tuntuu usein vaikealta. Kymmenen eri kirjoittajaa tuottaa kymmenen eri jäsennystä, joista jokainen on käyttökelpoinen mutta osa muita tehokkaampia.”


”Kun aihe on jäsennelty sopivasti, löytyvät sanatkin kivuttomasti, ja ensimmäisen luonnoksen – kyhäysluonnoksen – kirjoittaminen käy luontevasti ja nopeasti. Sen päämäärä on saada ideoitten virta kirjatuksi. Mieli voi työskennellä paljon nopeammin kuin sormet, joten sanojen annetaan virrata puuttumatta vivahteisiin ja välimerkkeihin.


”Avauskappaleen murehtiminen viivästyttää enemmän kuin mikään muu. Kirjoittaminen aloitetaankin siitä jaksosta, jonka sisällöstä on varmin käsitys. Päätelmät kannattaa kirjoittaa toiseksi viimeisenä ja johdanto viimeisenä.”


”Luonnoksen kannattaa antaa seistä jonkin aikaa ennen viimeistelyvaihetta. Kun tekstin lukee uudelleen, huomaa herkemmin, mitä sanat todella ilmaisevat, koska tarkka ajatuksenkulku on unohtunut. Kannattaa varata tälle aikaa siten, että luonnos ehtii seistä vähintään yön yli.” (Pitäähän sämpylätaikinankin kohota ennen leipomista. toim.huom.)


”Kirjoituksen korjaus: Ensin luetaan luonnos läpi pysähtymättä. Ne kohdat, jotka vaativat korjausta tai muutoksia, merkataan, vaikkapa viivalla, ja jatketaan lukemista. Näin tekstistä saa kokonaiskuvan. Seuraavaksi käydään vaiheittain läpi ongelmakohdat jotka ensimmäisellä lukemalla huomattiin.”


Katotaanpa jos laitan lisempää kun kirjoitustyö edistyy.

Advertisements

3 kommenttia »

 1. Ihan tosi hyvä juttu. Erityisesti tuo missä verrataan tyhjän lautasen ääressä istumiseen. Laitappa sitten myöhemmin kommenttia, miten oot onnistunut pitämään nuo.

  kommentti Kirjoittanut oopee — kesäkuu 14, 2007 @ 9:46 am

 2. Hyvä vinkkejä. Ikävä totuus taitaa olla tosiaan niinkuin sanoit, että vaikka noita ohjeita kuinka pänttäis niin aina pitää mennä tekemään ne virheet ainakin kerran että oppii 🙂

  Diplomityön osalta en voi olla vielä kertaalleen korostamatta taas sitä yhdessä ohjaajan kanssa työskentelyn merkitystä.

  kommentti Kirjoittanut Jaakko — kesäkuu 15, 2007 @ 7:48 am

 3. Matti hyvä, jotain rajaa nyt! Sähän oot vaarassa sivistää mua!

  Pitää varmaan pistää korvan taakse näitä vinkkejä, kun tässähän alkaa joku kaunis päivä omankin dipan aloittaminen hiipiä ajankohtaiseksi.

  Please, carry on, mister!

  kommentti Kirjoittanut Pyppe — kesäkuu 15, 2007 @ 2:52 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

%d bloggers like this: